Cím: 1215 Budapest, Árpád utca. 1.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078
Hirek Nostalgia

Híreink

Koronavírus: újabb könnyítés a közúti fuvarozásban, ideiglenesen módosulnak a vezetési és pihenőidők

2020.03.20.
Kommentek ()

Magyarország hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnál arról, hogy az uniós rendelkezésekben biztosított lehetőséggel élve, más tagállamokhoz hasonlóan átmeneti kivételeket alkalmaz a vezetési és pihenőidő szabályok terén. A felmentés alapján a 2020. március 21. és április 19. között időszakban nőnek a teherautó- és buszsofőrök számára előírt maximális vezetési- és csökkennek a minimális pihenőidők.

 Az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások súlyosan megnehezítik, sok esetben ellehetetlenítik. Járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyhassák az ország területét.

 A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre. Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik. Ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára, a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken. A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. A visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról.

Budapest, 2020. március 20.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről.

2020.03.19.
Kommentek ()

 

Március 18-án, a veszélyhelyzet kihirdetését után egy héttel a kormány a járványügyi és egészségügyi rendelkezéseket követően gazdasági kérdésekben is fontos döntéseket hozott, melyek megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 47. számában az 1462. oldalon  47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet
"A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről."

A kormányrendelet vállalkozóinkat érintő legfontosabb rendelkezései a következők:

 

 • Minden vállalkozás és magánszemély a veszélyhelyzet fennállása alatt, a hiteleiből, kölcsönszerződéseiből ill. pénzügyi lízingszerződéseiből
  eredő tőke-, kamat- ill. díjfizetési kötelezettsége teljesítésére év végéig  fizetési haladékot kap. A fizetési moratórium időtartamát a Kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje ill. a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium
  idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés év végéig meghosszabbodik. Ezeket a rendelkezéseket a március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

 

·                              A 2020. március 19-én követően megkötött szerződések alapján felvett fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki
          alapkamat 5 %-al növelt mértékét.

 

 • A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatási szektorokban a munkáltatók 2020. március, április, május és
  június hónapokban mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, és ezekben a szektorokban a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni azzal, hogy annak havi mértéke nem
  haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 Ft-ot. A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek június 30-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
 • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról
  és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól június 30-ig mentesülnek.

 

·                   Döntések születtek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is azzal a céllal, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben
           meg tudjanak egyezni
egymással.

   

 

         A Kormányrendelet letölthető az alábbi linkről: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK20047.pdf
         Forrás: Magyar Közlöny, MKFE

 

 

 

 

 

 

          

 

<!-- [if gte mso 10]>

Koronavírus tájékoztató oldal

2020.03.18.
Kommentek ()

Tisztelt Tagjaink!
Köszönjük a folyamatos megkereséseket, érdeklődést a veszélyhelyzet aktuális információi iránt.
Forrásaink többek között: ITM, MKFE, MKIK, MTI,  NiT Hungary, Núsz Zrt, VOSZ és természetesen az úton lévő tagvállalkozásaink gépkocsivezetői.

AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT HIVATALOS,KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL:koronavirus.gov.hu

 

Árufuvarozás tekintetében hozott döntések melyeket figyelembe kell venni a Koronavírus járvány idején!

2020.03.15.
Kommentek ()

Magyar állampolgárságú járművezetők esetén a COVID-19 (Koronavírus) fertőzés gyanújának megállapítása esetén a járművezető kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

Amennyiben a veszélyeztetett területről érkezik a járművezető és a COVID-19 fertőzés gyanúja nem állapítható meg, úgy az áru lerakását elvégezheti, ezt követően köteles lakóhelyén vagy tartózkodási helyén otthoni járványügyi megfigyelésnek (a továbbiakban: hatósági házi karantén) alávetni magát 14 napra.

A magyar járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsivezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit és ezt munkáltatója is így ítéli meg.

Fentiek teljesülése estén is csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt karantén helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot értesíti, (határozatot hozó járási hivatal) és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagyja el.

Forrás: ITM

Folyamatosan frissülő információk:

koronavirus.gov.hu

 

A NÚSZ Zrt. 2020. március 15-től március 31-ig felfüggeszti a személyes ügyintézés lehetőségét

2020.03.14.
Kommentek ()

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása, a társaság ügyfelei és dolgozói egészségének megóvása érdekében 2020. március 15-től március 31-ig felfüggeszti a személyes ügyintézés lehetőségét, ügyfeleitől azt kéri, hogy telefonon vagy online kezdeményezzék az ügyintézést.
Elektronikus úton jelenleg többek között pótdíjmaximalizálás és részletfizetés kérhető, de meghatározott feltételek esetén lehetőség van az elírt rendszám javítására, a felségjelzés módosítására vagy rendszámcserével kapcsolatos ügyek intézésre is. A NÚSZ Zrt. azt kéri ügyfeleitől, hogy amennyiben más ügyet szeretnének intézni, azt mindenféleképpen jelezzék telefonon vagy online. A társaság minden ügyféllel felveszi a kapcsolatot az ügyfél által megadott elérhetőségen.

A NÚSZ Zrt. telefonos ügyfélszolgálata belföldről és külföldről a +36 (36) 587-500 telefonszámon érhető el. A társaság ügyintézői magyar nyelven 0-24 órában, angol nyelven minden nap, német nyelven hétköznap 8-16 óráig fogadják az ügyfelek hívását. E-mailben az e-matricás rendszert érintő ügyekben az ugyfel@nemzetiutdij.hu, a HU-GO elektronikus útdíjat érintő esetekben pedig az ugyfel@hu-go.hu címen lehet jelezni az ügyintézési szándékot. A társaság postai levelezési címe: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., 1380 Budapest, Pf.: 1170.

A NÚSZ Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a személyes ügyfélszolgáltatás átmeneti felfüggesztése nem mentesíti az ügyfeleket az ügyintézés felelőssége, illetve az úthasználati jogosultság megfizetése alól.

A NÚSZ Zrt. e-matrica vásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu, a HU-GO e-útdíj rendezéséhez pedig a hu-go.hu internetes oldalát ajánlja.

Az ügyfélszolgálati szolgáltatásokról részletes tájékoztatás pedig a NÚSZ honlapján található: https://nemzetiutdij.hu/articles/article/ugyfelszolgalati-szolgaltatasok.

Forrás:Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ