Cím: 1215 Budapest, Duna u. 55.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078

Híreink

Bolgárul, szerbül és szlovénul is lehet már viszonylati jegyet venni

2017.10.02.
Kommentek ()

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) sajtóközleményéből kiderül, hogy három új taggal bővült azoknak a nyelveknek a listája, amelyeken a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer (HU-GO) értékesítési pontjain található útvonaltervező eszközök, az úgynevezett kioszkok szolgáltatásai elérhetők. A NÚSZ a külföldi úthasználók útdíjbevallási statisztikái alapján döntött a nyelvi csomag bővítéséről. A bolgár, a szerb és a szlovén teherfuvarozók ugyanis évek óta magas arányt képviselnek a viszonylati jegyek vásárlása terén.

Szeptember 25-től 9 helyett már 12 nyelven kommunikálnak azok az eszközök, amelyek segítségével a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek tulajdonosai a HU-GO értékesítési pontjain útvonalat tervezhetnek és viszonylati jegyet válthatnak. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer termináljai, az úgynevezett kioszkok eddig magyarul, angolul, németül, csehül, lengyelül, oroszul, románul, szlovákul és törökül voltak elérhetők, ez a csomag bővült most a bolgár, a szerb és a szlovén nyelvekkel.

Kurrensek az Ukrán Engedélyek

2017.09.29.
Kommentek ()

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Jármű Hatósági Főosztálya tájékoztatta a FUVOSZ Főtitkárát arról, hogy a 2017. évi ukrán árufuvarozási engedélyeket kurrensé nyilvánítja.

Az adómentes loco (U3) engedélyek már július 17-e óta, míg az adómentes tranzit (U3), az adóköteles loco, továbbá az adóköteles 3. országos engedélyek 2017. szeptember 27-től kurrens engedélyek. Tehát valamennyi 2017. évi ukrán engedély kurrens.

Az indok a 2018. évi kvóták megállapításának elhúzódása. 

A kurrens engedélyfajtákból további engedélyt csak az a vállalkozás kaphat, amelyik a felhasznált engedélyeinek legalább 75%-val már elszámolt.


A vállalkozások és a Hatóság célja, hogy a rendelkezésre álló kvóta minél nagyobb hatásfokkal kerüljön felhasználásra.

A Hatóság kéri a vállalkozókat, hogy lehetőleg használják a CEMT okmányokat. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A FUVOSZ képviselője is részt vett a legutóbbi - Kijevben megtartott - Vegyesbizottsági tárgyaláson és ott erőteljesen támogatta a magyar vállalkozások érdekérvényesítését célzó álláspontot. 

Tájékoztató a taxi engedélyek és vezetői igazolványokkal kapcsolatosan

2017.09.29.
Kommentek ()

Ismételten felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII.7.) Korm. rendelet jelenleg hatályos 26. § (1) és (2) bekezdése alapján a 2015.08.07. előtt kiadott taxi engedélyek és vezetői igazolványok 2017. december 31. napjáig érvényesek, ezért azokat - amennyiben a vállalkozás, illetve járművezető a tevékenységet a határnapot követően is fenn kívánja tartani - még az idei évben cserélni szükséges.
A jelzett határidő meghosszabbítására a jelenlegi jogszabály értelmében lehetőség nincs.

A tevékenységi engedélyek cseréjére kizárólag előzetes időpont egyeztetés után van lehetőség. Kérjük a járművezetőket, hogy aki már teljesítette a járművezetői szaktanfolyami továbbképzést, mihamarabb kérjen időpontot; aki pedig még nem fejezte be a járművezető szaktanfolyami továbbképzést, a sikeres vizsga megszerzése után a legrövidebb időn belül jelentkezzen időpontért az igazolvány csere ügyintézésre.

Időpont egyeztetés hétfőtől csütörtökig 08.00-15:00, pénteken 08.00-12:00 között  a 061/430-2745-ös telefonszámon lehetséges.

Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatala

Megjelent az NFM miniszter 36/2017.(09.18.) rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről

2017.09.19.
Kommentek ()

Az NFM miniszter 36/2017.(09.18.) rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről

(részlet)
8.Hatályba léptető rendelkezések
26.§. (1) Ez a rendelet - (2)és(3) bekezdésben meghatározott kivétellel - 2017. szeptember 19-én lép hatályba.
      (2) A 28.§. (2) bekezdése a kihírdetést követő 21. napon lép hatályba.
      (3) A 10.§. (2) bekezdés d) pontja, a 10.§ (7) bekezdés b) pontja, a 28.§. (1) bekezdés és (3)-(12) bekezdése,
          3. melléklet és az 5. melléklet 2018. január 1-én lép hatályba.

Forrás: Magyar Közlöny 2017. évi 149. száma.

FUVOSZ Tájékoztató és Fórum a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) bevezetésével kapcsolatos tudnivalókról és legfrissebb tapasztalatokról szeptember 26-án.

2017.09.13.
Kommentek ()

„Tájékozottság + jogkövetés = megtakarított bírság!”

A FUVOSZ érintett tagjai (árufuvarozok, autóbusz üzemeltetők, EKÁER bejelentkezettek) részére a Tájékoztató és Fórum 2017. szeptember 26-án 10 órakor Csepelen a Munkásotthonban (Budapest, XXI. Árpád u. 1.) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály, illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felkért szakembereinek közreműködésével kerül megtartásra.

A FUVOSZ célja, hogy a szeptember 19-ei rendszerindítást követően, pontosan tájékoztassuk a fuvarozó és személyszállító vállalkozásokat a TSM működésének technikai elveiről, műszaki paramétereiről, illetve az ellenőrzések és a szankciók legfontosabb tudnivalóiról, az engedélyeztetési változásokról túlsúly, túlméret esetén.

A tájékoztatót követően a fuvarozókat, személyszállítókat érdeklő legfontosabb kérdéseikre a résztvevők közvetlenül az előadóktól kaphatnak választ.

Felhívjuk érintett tagjaink figyelmét a 233/2017. (VIII. 14.) Korm. rendelet-re amely a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer kialakításával és működtetésével, valamint a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott bírságokkal összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szól.
(Megjelent a 2017. évi Magyar Közlöny 129. számában az 18298. oldaltól.
Letölthető: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK17129.pdf)

A TSM bevezetésével összefüggésben a tervezett tájékoztató szolgálni fog néhány olyan információval is, amelyeket már a rendszer indítását megelőzően is célszerű tudni még akkor is ha ezeket az információkat alátámasztó jogi szabályozás ma még nem teljes körű.

Az NFM-ben szeptember 12-én tartott egyeztetésen Dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kinyilvánította, hogy a szaktárca határozott igénye az érintett fuvarozói érdekképviseleti szervezetként a FUVOSZ képviselőjével is a havi rendszerességgel megtartásra kerülő folyamatos párbeszéd.

Az egyeztetésen résztvevő szakértőktől kapott előzetes információnk szerint:

- a TSM rendszer kizárólag azokra a tehergépjárművekre és autóbuszokra fókuszál, amelyek mért adatai meghaladják a forgalmi engedélyben és műszaki nyilvántartásokban szereplő adatokat. A személygépkocsik tehát nem érintettek.

- az objektív ágon történő bírságolás nem érinti a 20 tonna megengedett össztömeg alatti gépjárműveket (ide értve a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti tehergépjárműveket is). Ettől függetlenül egy esetleges kitereléses ellenőrzés keretében vagy EKAER bejelentett járművek is vizsgálhatók és mérhetők!

- a „mérési eredmény befolyásolásának tilalma”, mint új szankcionálandó magatartás vonatkozik minden olyan vezetési manőverre, mely a jármű adatainak objektív mérését akadályozza. Ide kell érteni a mérőponton történő ráfékezést, rágyorsítást, a KRESZ által bizonyos útszakaszokon egyébként is tiltott előzést (azaz a sávváltást, a biztonsági okokból indokolt kikerülési manővertől eltekintve), vagy például a követési távolságra vonatkozó előírások olyan jellegű megsértését, amely a járműnek a rendszám általi azonosíthatóságát ellehetetleníti.

- a szükséges jogszabály-módosítások hatályba lépését követően változni fog - és jelentősen egyszerűsödik - a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedésére vonatkozó engedélyezési eljárás, stb.

Az objektív ági bírságolásra az érdekképviseletek javaslatára december 31-ig tartó türelmi időszak vonatkozik.

Számítunk tagjaink, és minden közúti fuvarozó, személyszállító tapasztalataira, és érdemi javaslataira, melyeket várunk és a jogalkotóval folytatott párbeszéd részévé teszünk.

Kérjük, hogy a szeptember 19-ét követően osszák meg velünk a túlsúlybírságról szóló, és valamely okból megkérdőjelezhető határozataikat, mérési jegyzőkönyveiket a fotitkar@fuvosz.com címen.

Részvételi szándékukat a fuvosz@fuvosz.com címre küldött regisztrációval jelezzék 2017. 09. 21-én 14.00 óráig. A regisztrációkat a beérkezés sorrendjében vesszük figyelembe.

A regisztráció tartalmazza:

Név/Cégnév/Képviselő neve, aki részt vesz (max.2 fő):
E-mail cím:
Telefon:
Honlap cím:
Postacím:

„Tájékozottság + jogkövetés = megtakarított bírság!”

 

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ