Cím: 1215 Budapest, Árpád utca. 1.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078
Hirek Nostalgia

Híreink

Az ITM-től kapott közlemény szerint 2020. Júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

2020.05.27.
Kommentek ()

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti kivételeket a vezetési- és pihenőidő szabályok alól. A védekezés második szakaszában a könnyítések további fenntartása már nem indokolt. Így június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket a teherautó- és buszsofőrök.

A rugalmasabb szabályok ideiglenes alkalmazása a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések miatt, az áruszállítás zavartalanságának fenntartása, a belső határokon kialakult tartós torlódások elkerülése érdekében vált szükségessé Magyarországon.

Az Európai Bizottságnak küldött tagállami értesítés  és a felmentések egyszeri meghosszabbítása alapján 2020. március 21. óta vannak érvényben megnövelt maximális vezetési- és csökkentett minimális pihenőidőkhazánkban. A Bizottság az átmeneti mentességi kérelmeknek a május 31-ét követő időszakra szóló, további hosszabbítását már nem támogatja. Júniustól ennek megfelelően Magyarországon is visszaáll az eredeti szabályozás.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A közúti fuvarozó vállalkozások és különösen a járművezetők rengeteget tettek azért, hogy az áruellátás a veszélyhelyzetben is folyamatos, biztonságos legyen. Munkájuknak köszönhető, hogy a magyar családok a legszigorúbb korlátozások idején is lényegében zavartalanul juthattak hozzá a napi fogyasztási cikkekhez, gyógyszerekhez. A kormány minden lehetséges eszközzel igyekezett megkönnyíteni a szállítási feladatok teljesítését, de az eredményes védekezés nyomán a járványhelyzet alakulása egyre kevesebb rendkívüli intézkedést indokol.”
Forrás: ITM

Mivel az Európai Unió egyes tagállamai korábban jelezték az Európai Bizottság felé, hogy 2020. május 31-éig vezetik be a vezetési és pihenőidők szabályaira vonatkozó könnyítéseiket, ezért várható - és erre az ITM közleménye is utalt,- hogy a Bizottság az átmeneti mentességi kérelmeknek a május 31-ét követő időszakra szóló hosszabbítását már nem támogatja.
Ez előre vetíti, hogy a tagállami mentességek 2020. június 1-jétől megszűnhetnek, és a vezetési és pihenőidők szabályaiban ismét az 561/2006/EK rendelet alaprendelkezései lesznek érvényben.

 

Nem állította meg a bliccelőket a járványveszély

2020.05.25.
Kommentek ()

Az úthasználati jogosultságok megváltására figyelmeztet a NÚSZ
Budapest, 2020. május 25. – Idén márciusban 80 ezer, áprilisban mintegy 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat személygépjárművekre a NÚSZ Zrt. díjfizetés nélküli úthasználat miatt. A tehergépjárművek jogosulatlan úthasználata ügyében eljáró rendőrségnek pedig az év harmadik hónapjában 18 ezer, a negyedik hónapban 10 ezer esetet adott át. A több hétig tartó kijárási korlátozás után most jelentősen élénkül a forgalom, ezért a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. arra hívja fel az útnak induló autósok figyelmét, hogy az érvényes úthasználati jogosultság megvásárlásáról se feledkezzenek el.
Márciusban az e-matrica rendszerben közel 20 millió, áprilisban 13 millió áthaladás esetében ellenőrizte a személygépjárművek úthasználati jogosultságát a NÚSZ. A forgalom visszaesésével párhuzamosan a jogosulatlan úthasználatok száma is mérséklődött: márciusban mintegy 80 ezer, áprilisban közel 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. Az e-matrica nélkül közlekedők közül a külföldiek aránya 45 százalék volt a vizsgált két hónap átlagát nézve.
A 3.5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíj rendszerben az év harmadik hónapjában 6,5 millió, a negyedik hónapban több mint 5 millió tehergépjármű-áthaladás esetében ellenőrizte a díjfizetést a kamerarendszer. Jogosulatlan úthasználat miatt márciusban 18 ezer, áprilisban pedig több mint 10 ezer esetet adott át a NÚSZ a bírságot kiszabó rendőrségnek. A jogosulatlan úthasználatok 82 százalékát külföldi tehergépjármű-vezetők követték el az említett két hónapban.
A járványveszély ideje alatt még a vártnál is nagyobb szolgálatot tett a tavaly májusban bevezetett menet közbeni ellenőrzés, amely lehetővé tette, hogy a díjellenőr autók a forgalomban közlekedve is ellenőrizzék a tehergépjárművek útdíjfizetését. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató arra hívja fel a több hétig tartó kijárási korlátozás után most útnak induló autósok figyelmét, hogy az érvényes úthasználati jogosultság megvásárlásáról se feledkezzenek el.
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
kommunikacio@nemzetiutdij.

Az éves rendes Közgyűlés elmarad

2020.05.12.
Kommentek ()

 

A FUVOSZ 2020. május 28-ra meghirdetett éves rendes Közgyűlésének megtartására nem kerül sor, a meghívóban közzétett napirenden szereplő kérdésekben, a 102/2020 (IV.10.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján a FUVOSZ Elnöksége dönt.

A 2020. április 10. napján megjelent, a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: „Kormányrendelet”) értelmében, mivel Szervezetünknél többek között nem adottak sem az elektronikus részvétellel történő Közgyűlés megtartásának technikai feltételei, sem az ülés tartása nélkül hozott határozathozatal feltételei, így a FUVOSZ Elnöksége a Közgyűlési meghívóban közzétett napirenden szereplő valamennyi kérdésben jogosult, illetve köteles dönteni.
Fentiekre tekintettel értesítjük Tisztelt Tagjainkat, hogy a FUVOSZ éves rendes Közgyűlésének megtartására nem kerül sor, a meghívóban közzétett napirenden szereplő kérdésekben, a Kormányrendelet felhatalmazása alapján az Elnökség dönt és a meghozott határozatokat - a határozatok közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint - köteles közzétenni. A meghozott döntéseket a vészhelyzet megszűnését követő legfeljebb 90. napra összehívandó rendkívüli Közgyűlés napirendjére fogjuk tűzni, és ezekben a kérdésekben a rendkívüli Közgyűlés utólag fog döntést hozni.

 

Budapest, 2020. május 12.

 

Tisztelettel: Takács László elnök

 

 

 

 

 

Átmeneti nyitvatartás változás a FUVOSZ csepeli irodájában.

2020.04.27.
Kommentek ()

Tisztelt Tagjaink, Ügyfeleink!

A kialakult veszélyhelyzetet figyelembe véve tájékoztatjuk Önöket, hogy a csepeli iroda nyitva tartása átmenetileg megváltozott.
2020.05.29-ig csak előzetes telefonon (+36 70 366 8293) vagy e-mailben (fuvosz@fuvosz.com) történt és visszaigazolt időpont egyeztetés után áll munkatársunk a rendelkezésére.

Megértésüket köszönjük.

A munkafelvételi nyilatkozatot a továbbiakban is a területileg illetékes (határozatot hozó) hatósághoz kell megküldeni.

2020.03.27.
Kommentek ()

Dr. Müller Cecilia országos tisztifőorvos 2020.03.26-án hozott Határozatának egy része erősen sérti a hazai árufuvarozók munkavégzési lehetőségét. Az Operativ Törzs korábbi szabályozását a járványügyi helyzetre tekintettel felülírva, a külföldi fuvarozókat piaci előnyhöz juttatta tiltó és kötelező intézkedések előírásával.

Mivel tagi megkeresések egybe estek a Szakmai társszervezeteink (MKFE, NiT Hungary) észrevételeivel és azokkal teljes mértékben egyetértetünk a FUVOSZ Főtitkára levélben kérte az Országos Tisztifőorvos Asszonyt, hogy a magyar árufuvarozó gépkocsivezetők módósított karantén szabákyozását állítsa vissza a Határozat előtti állapotra.
Ma 18 óra 48 perckor az alábbi megnyugtató válasz érkezett Dr. Müller Cecilia országos tisztifőorvos megbízásából az Nemzeti Népegészségügyi Központtól.
"
Tisztelt Főtitkár Úr!
Tisztelettel tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs által kiadott tájékoztatás továbbra is hatályban van, kérem abban foglaltak betartását. A munkafelvételi nyilatkozatot a továbbiakban is a területileg illetékes (határozatot hozó) hatósághoz kell megküldeni."

Tisztelettel:Minárik Bernadett titkársági Referens

 


 

.

t

 

 

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ