Cím: 1215 Budapest, Árpád utca. 1.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078
Hirek Nostalgia

Híreink

Érdekképviseleti levél:A közúti személy és árutovábbítást végző – hatósági továbbképzésre és vizsgára kötelezett – gépkocsivezetők, szakmai irányítók továbbképzés utáni hatósági vizsgakötelezettségének m

2021.04.22.
Kommentek ()

 

 Prof. Dr. Palkovics László miniszter úr részére     
Innovációs és Technológiai Minisztérium

 Tárgy: A közúti személy és árutovábbítást végző – hatósági továbbképzésre és vizsgára kötelezett – gépkocsivezetők, szakmai irányítók továbbképzés utáni hatósági vizsgakötelezettségének megszüntetése

Tisztelt Miniszter Úr!

A COVID-19 járvány hatásai komoly mértékben befolyásolták a közúti személy- és árutovábbítással foglalkozó szolgáltató és sajátszámlás ágazatban működő vállalkozásokat és azok gépkocsivezetőit.A Magyar Kormány már a veszélyhelyzet kihirdetése után, és jelenleg is igyekszik a vállalkozások és alkalmazottaik helyzetén segíteni. Ezeket a segítségeket az érintettek eltérő módon és mértékben tudják igénybe venni.

A járvány okozta gazdasági helyzeten túl a pandémiás időszak rávilágított azokra a bürokratikus szabályokra, amelyek a békeidőben is teherként nehezednek a hazai vállalkozásokra, munkavállalókra.

A hatályos szabályozás 5 évenkénti továbbképzést és azt követő vizsgát ír elő a hivatásos gépkocsivezetők részére. A szabályozás kialakításakor a továbbképzési kötelezettségeka vonatkozó uniós irányelv alapján kerültek kidolgozásra, de a vizsgakötelezettséget – amelyet uniós jogszabály nem ír elő kötelezően és az EU-országok többségében nincsenek is – a szakmai érdeképviseletek nem támogatják.A szakmai irányítóknál az uniós rendelet a továbbképzés elvi lehetőségét nyitja meg a tagállamok számára, vizsgakötelezettséget náluk sem ír elő.

Ma a korábbiaknál is határozottabban úgy látjuk, hogy a továbbképzés utáni vizsgáztatás nem éri el a kívánt célt – a naprakész, gyakorlatban is hasznosítható tudásról való beszámolást –, miközben a képzőhelyeket arra kényszeríti, hogy a hallgatókat hatékony oktatás helyett a tananyag bemagoltatásával és intenzív ismétlésével felkészítse a sikeres vizsgára.

A FUVOSZ, az MKFE, a NiT Hungary és az OTSZ már korábban is több olyan javaslatot fogalmazott meg, ami szorgalmazta és mérsékelte a szakmacsoport működtetésének adminisztratívterheit, a foglalkoztatás körülményeinek könnyítését, javítva a gépkocsivezetők munkahelyeken történő megtartásának esélyét.A szakma művelői többségének nem csak az elmúlt egy év gazdasági helyzete (az ismert okok miatti jelentős fuvarszám vesztés mind a személyszállítás, mind az árutovábbítás területén) jelent nehézséget, hanem a vizsgakötelezettség mentális teher is azoknak, akiknek már a közeljövőben lejár az engedélye és vizsgakötelezetté is válik.

Az utóbbi években a FUVOSZ, az MKFE, a NiT Hungary és az OTSZ a Kamarákkal egyeztetve arra törekedtek, hogy a szolgáltatás szabályozási környezetét folyamatosan aktualizálják, és ha indokolt, márpedig most az, akkor javaslatot tegyenek annak módosítására vagy kiegészítésére.

Javasoljuk és kérjük, hogy a 261/2011.(XII.7.) Kormányrendeletből, valamint a 176/2015.(VII.7.) Kormányrendeletből, továbbá a 24/2005.(IV.31) GKM rendeletbőla tehergépkocsivezetőkre, autóbuszvezetőkre vonatkozó GKI továbbképzés utáni hatósági vizsga, a szakmai irányítók továbbképzése utáni hatósági vizsga, továbbá aszemélytaxi gépkocsivezetőkre és személygépkocsis személyszállító gépkocsivezetőkre vonatkozó továbbképzés utáni hatósági vizsgakötelezettség törlésre kerüljön.

Szakmai szervezetekként, a folyamatos KRESZ és egyéb jogszabályiváltozások, valamint műszaki fejlődésmiattindokoltnak tartjuk a rendszeres ismeretfelújító tanfolyami továbbképzést - figyelembe véve az Uniós ajánlásokat és a magyar képzési előírásokat olyan iskolákban, amelyek ennek a képzési programnak meg tudnak felelni és megfelelő minősítéssel rendelkeznek, továbbá tudják biztosítani az átlátható adatszolgáltatást is a hatóságokfelé -, de az azt követő kötelező hatósági vizsga kötelezettséget nemtudjuk támogatni, ezért kérjük utóbbiakat szíveskedjenek törölni a rendeletekből, hiszen annak vizsgadíja, a vizsgára való esetenként több hetes várakozási idő, a vizsgahelyszínre utazás, a munkából történő kiesésvisszatérő költségként újabb és újabb terhet jelent az ágazat több tízezer szereplőjének. A közlekedésbiztonság javítását nem az ismételt vizsgák, hanem a korszerű, az aktuális szakmai igényeknek megfelelő továbbképzések segítik. Javaslatunk egyben csökkentené az érintett gépkocsivezetők és vállalkozások adminisztratív, pénzügyi és mentális terheit is.

Köszönettel és üdvözlettel:

Budapest, 2021. 04. „   „.

      Peredi Péter főtitkár        Bánkeszi Lajos elnökhelyettes         Dittel Gábor ügyvezető főtitkár      Metál Zoltán elnök
              FUVOSZ                                MKFE                                          NiT Hungary                              OTSZ

 

 

 

 

Nyugodj Békében „Gyuri bácsi”!

2021.04.16.
Kommentek ()

 

Életének 80. évében 2021. 04. 16-án, súlyos betegségben elhunyt Braun György, „Gyuri bácsi” a FUVOSZ Felügyelő Bizottságának Elnöke.
Sok évtizednyi szakmai munkáját – melyet többek között a nehézgép fuvarozás területén az OVIT-nál végzett – a szakminisztérium „Baross Gábor díj”-jal, a szakmai közösségünk „FUVOSZ díj”-jal ismerte el.

 

Gyászolják Családja, Barátai és a FUVOSZ közössége.

Temetéséről később történik intézkedés.

Nyugodj Békében „Gyuri bácsi”!

 

A veszélyhelyzet miatt változik a csepeli iroda látogathatósága

2021.03.22.
Kommentek ()

Tisztelt Tagjaink, Ügyfeleink!

 

Az ismételten meghosszabbított veszélyhelyzetet figyelembe véve tájékoztatjuk Önöket, hogy a csepeli iroda nyitva tartása átmenetileg megváltozott.

2021.04.22-ig csak előzetesen telefonon (+36 70 366 8293) vagy e-mailben (fuvosz@fuvosz.com) történt és visszaigazolt időpont egyeztetés után áll munkatársunk a rendelkezésére.

 

 Megértésüket köszönjük.

Közvetlenül is benyújthatók a kártyapótlás igények!

2021.03.10.
Kommentek ()

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Gépjárműközlekedési Hatósági Főosztálytól kapott friss információ szerint a
https://kartyapotlas.kozlekedes.gov.hu/

linken közvetlenül is benyújthatók a kártyapótlás igények!

Amit a hibás - március 7. és november 1. között lejáró - tachográfkártyákról tudni kell

2021.03.05.
Kommentek ()

Az ITM tájékoztatta Szövetségünket ami szerint azokon a digitális tachográfkártyákon, melyeken a lejárat idő 2021. március 7. és november 1. közé esik, chip-hiba miatt a kártyák tanúsítványai ennél rövidebb ideig, 2021. március 6-ig érvényesek. Ezeknél a kártyáknál hiába a feltüntetett érvényességi idő, a kártyát a tachográf készülék nem fogja elfogadni, lejártként fogja kezelni, nem lehet majd használni. Az érintett gépjárművezetők díjmentesen kapnak új kártyát, de ehhez az kell, hogy igénylésüket elküldjék a kártyakibocsátónak!

A chip-hibás kártyákat a minisztérium mihamarabb és díjmentesen pótolja. Az igényeket haladéktalanul be kell jelenteni a kartyapotlas@itm.gov.hu e-mail-címen, hogy a gépjármű vezetője minél előbb hozzájusson az új kártyájához. A hibás kártyákkal dolgozó sofőrök változatlanul tudják végezni belföldi vagy nemzetközi munkájukat, ha a lenti tájékoztató lépéseit követik.

Az ITM folyamatosan fogadja a kérelmeket, és gördülékeny azok feldolgozása is. A kérelmekre többnyelvű válaszüzenetet küldenek a gépkocsivezetőknek, melyet a külföldi hatóságoknak is el kell fogadniuk. Az ITM a kártyahibáról  igyekszik értesíteni a külföldi államok ellenőrző hatóságait is. Várhatóan még március első hetében elindul egy online felület, melyen a kártyahasználók már sokkal könnyebben fel tudják vinni adataikat. Az online platform a tervek szerint 5 nyelven fogja az igazolást kiállítani. Fontos, hogy a gépjárművezetők minden nap, indulás előtt, illetve munka után végezzenek hőpapíros nyomtatást, ezeket a bevett gyakorlat szerint írják alá, és vezessék rá jogosítványuk számát! Egy esetleges közúti ellenőrzésnél a hőpapírokat, valamint az elküldött kártyacsere-kérelmet kell bemutatni(a minisztérium által visszaküldött többnyelvű igazolást is, ha ez már megérkezett a sofőrhöz). A chip-hibás kártyák adattartalmát azok utolsó üzemképes napján, 2021. március 6-án este érdemes egy adathordozóra lementeni, hiszen a gépkocsivezetőnek — akár elektronikusan, akár papíron — változatlanul fennáll az a kötelezettsége, hogy 28 napra visszamenőleg számot adjon a vezetési és pihenőidők ütemezéséről. Fenti okból a kártyacsere igényléskor a régi kártyát nem kell leadni, erre csak később, az új kártya megérkezése után szükséges sort kerítenie a gépjárművezetőnek!

A minisztérium kéri, hogy a beérkező igények feldolgozásának felgyorsítása érdekében a gépkocsivezetők ne jpg., PDF, gif stb. formátumú képeket küldjenek, hanem személyi adataikat szövegként gépeljék be az e-mailbe.

Az ITM tájékoztatását Hírlevélben küldjük meg Tisztelt Tagjainknak. Kérjük, hogy a Hírlevél érkezését visszaigazolni szíveskedjenek! Amennyiben nem kapják meg, akkor a fuvosz@fuvosz.com címre írják meg aktuális e-mail címűket és azt, hogy kérik a Hírlevelek küldését!
Forrás: ITM, MKFE, NiT Hunary

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ