Cím: 1215 Budapest, Árpád utca. 1.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078
Hirek Nostalgia

Híreink

Zöld az út a közúti szállítási ágazat mélyreható reformja előtt

2020.07.10.
Kommentek ()

 

  • Javulnak a járművezetők munkakörülményei 
  • Egyértelműsítették a járművezetők kiküldetésére vonatkozó szabályokat 
  • Ezentúl hatékonyabban szoríthatók vissza a nem jogszerű műveletek

 

Az EU Parlament elfogadta a járművezetők munkakörülményeit javító szabálymódosítást, amely a közúti szállításban elterjedt versenytorzító gyakorlatot is visszaszorítja.

 

A képviselők az uniós miniszterek által hivatalosan 2020 áprilisában elfogadott formában, változtatások nélkül szavazták meg a mobilitási csomagba tartozó mindhárom jogszabály-módosítást. A Tanács már 2019 decemberében a politikai megállapodás elfogadása mellett döntött.

 

A reform egyfelől véget vet a közúti szállítási ágazatban tapasztalt versenytorzulásnak, másfelől javítja a járművezetők pihenési körülményeit. Ennek érdekében módosulnak a kiküldetésre, a vezetési és pihenőidőre, valamint a kabotázs – azaz egy adott tagállamban nem honos fuvarozók által végzett alkalmi áruszállítás – követelményeinek betartatására vonatkozó szabályok.

 

Jobb munkakörülmények a járművezetők számára

 

A szabályok módosításának köszönhetően javulnak a pihenés feltételei és a járművezetők több időt tölthetnek majd otthon. A fuvarozó cégeknek úgy kell majd megszervezniük a nemzetközi áruszállítást végző járművezetők munkáját, hogy a sofőrök rendszeres időközönként (a munkabeosztástól függően három vagy négy hetente) haza tudjanak menni. Ezentúl nem lehet a vezetőfülkében tölteni a kötelezően előírt heti rendes pihenőidőt, ehelyett a munkáltatónak megfelelő szállásról kell gondoskodnia.

 

Tisztességesebb verseny és az illegális gyakorlat visszaszorítása

 

A határátlépést rögzíteni fogják a járművek tachográfjai, így nehezebb lesz ezzel csalni. Ugyanazon ország területén belül ugyanazon járművel végzett két kabotázsművelet között kötelező lesz majd négy napot várakozni, hogy ne legyen mód rendszerszerű kabotázsra.

 

A postafiókcégek felszámolása érdekében a közúti árufuvarozó cégeknek hitelt érdemlően kell tudniuk bizonyítani, hogy tényleges tevékenységet végeznek abban az országban, ahol bejegyezték őket. Ezenkívül gépjárműveiknek nyolc hetente vissza kell térniük a cég központi telephelyére. A szabályozás a 2,5 tonnát meghaladó tömegű könnyű haszongépjárművekre is kiterjed majd, így azokat is el kell látni tachográffal.

 

 

Egyenlő díjazási feltételek a járművezetők kiküldetésének egyértelmű szabályozásával

 

A módosításoknak köszönhetően nem lehet majd többféleképpen értelmezni a szabályokat, és így várhatóan megszűnnek a járművezetők díjazásában tapasztalt méltánytalanságok. Ezentúl egyértelműen kiküldési helyzetnek minősül a kabotázs és a nemzetközi áruszállítás. Kivételt képez ez alól, ha a jármű be- vagy kirakodás nélkül halad át egy országon (tranzit) és ha csak két ország között végez szállítást (kétoldalú szállítás), még ha közben kétszer meg is áll be- vagy kirakodás céljából.

 

Következő lépések

 

Az elfogadott szabályok a következő hetekben, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenésük után lépnek hatályba.

 

A kiküldetésre vonatkozó szabályokat az irányelv hatálybalépését követő 18 hónap elteltével kell alkalmazni. A pihenőidőre és a járművezetők hazatérésére vonatkozó szabályok a rendelet közzétételét követő 20. naptól alkalmazandók. A járművek visszatérésével és a piacra jutás szabályaival kapcsolatos egyéb módosítások a piacra jutásról szóló rendelet hatálybalépését követő 18 hónap elteltével válnak alkalmazandóvá.

 

Forrás:www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room

 

Ismét Kamionstop a veszélyhelyzet után...

2020.06.19.
Kommentek ()

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gépjármű-közlekedési és Vasút Szabályozási Főosztályától kapott tájékoztatás szerint a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet szerinti hétvégi kamionstop általános szabályait a június 27-i hétvégétől ismételten alkalmazni kell.
Részletek ezen a linken olvashatók:

 

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/kozlekedespolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/junius-utolso-hetvegejetol-ujra-lesz-kamionstop

 

2020. június 18-án (csütörtökön) 00:00 órakor véget ért a veszélyhelyzet utáni legfrissebb jogszabályváltozások

2020.06.18.
Kommentek ()

 

2020. június 17-én megjelent a Magyar Közlöny 144. számában a 2020. évi LVII. törvény „A veszélyhelyzet megszüntetéséről”,  a 2020. évi LVIII. törvény „A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről”, a 2020. évi LIX. törvény „A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról”, valamint a 2020. évi LX. törvény „A Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény módosításáról”.
2020. június 17-én megjelent a Magyar Közlöny 145. számában a 282/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről”, a 283/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A járványügyi készültség bevezetéséről”, a 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról”, a 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről”, a 286/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A járványügyi készültség során működő Operatív Törzs feladatairól”, a 287/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „Az egészségügyi készlet állagának megóvása érdekében szükséges intézkedésekről”, a 288/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „Az ellenőrzött bejelentés alkalmazásából kizárt ügyek meghatározásáról”, a 289/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról”, a 290/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A munkahelyvédelmi bértámogatással kapcsolatos egyes kérdésekről”, a 291/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet „A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól”, a 19/2020. (VI. 17.) ITM rendelet „A veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos egyes közlekedési képzésekkel összefüggő szabályokról”, a 9/2020. (VI. 17.) KKM rendelet „A járványügyi készültségi időszakban nemzetközi viszonosság alapján belépésre jogosultság, valamint a korlátozott sávban történő határátlépés körébe tartozó államokról”, a 1324/2020. (VI. 17.) Korm. határozat „A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs felállításáról szóló 1012/2020. (I. 31.) Korm. határozat visszavonásáról”, a 41/2020. (VI. 17.) ME határozat „A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló 2020. évi LVII. törvény, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, valamint a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény módosításáról szóló 2020. évi LX. törvény hatálybalépéséről”.

Forrás: MK 144; 145

 

Június 15-től helyre áll a Csepeli irodánk normális nyitvatartása

2020.05.29.
Kommentek ()

Tisztelt Tagjaink, Ügyfeleink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a csepeli iroda nyitva tartása  2020.06.15-től vissza áll a normál működési rendbe, addig továbbra is csak előzetes telefonon (+36 70 366 8293) vagy e-mailben (fuvosz@fuvosz.com) történt és visszaigazolt időpont egyeztetés után áll munkatársunk a rendelkezésére.

Megértésüket köszönjük.

Az ITM-től kapott közlemény szerint 2020. Júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

2020.05.27.
Kommentek ()

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti kivételeket a vezetési- és pihenőidő szabályok alól. A védekezés második szakaszában a könnyítések további fenntartása már nem indokolt. Így június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket a teherautó- és buszsofőrök.

A rugalmasabb szabályok ideiglenes alkalmazása a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések miatt, az áruszállítás zavartalanságának fenntartása, a belső határokon kialakult tartós torlódások elkerülése érdekében vált szükségessé Magyarországon.

Az Európai Bizottságnak küldött tagállami értesítés  és a felmentések egyszeri meghosszabbítása alapján 2020. március 21. óta vannak érvényben megnövelt maximális vezetési- és csökkentett minimális pihenőidőkhazánkban. A Bizottság az átmeneti mentességi kérelmeknek a május 31-ét követő időszakra szóló, további hosszabbítását már nem támogatja. Júniustól ennek megfelelően Magyarországon is visszaáll az eredeti szabályozás.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A közúti fuvarozó vállalkozások és különösen a járművezetők rengeteget tettek azért, hogy az áruellátás a veszélyhelyzetben is folyamatos, biztonságos legyen. Munkájuknak köszönhető, hogy a magyar családok a legszigorúbb korlátozások idején is lényegében zavartalanul juthattak hozzá a napi fogyasztási cikkekhez, gyógyszerekhez. A kormány minden lehetséges eszközzel igyekezett megkönnyíteni a szállítási feladatok teljesítését, de az eredményes védekezés nyomán a járványhelyzet alakulása egyre kevesebb rendkívüli intézkedést indokol.”
Forrás: ITM

Mivel az Európai Unió egyes tagállamai korábban jelezték az Európai Bizottság felé, hogy 2020. május 31-éig vezetik be a vezetési és pihenőidők szabályaira vonatkozó könnyítéseiket, ezért várható - és erre az ITM közleménye is utalt,- hogy a Bizottság az átmeneti mentességi kérelmeknek a május 31-ét követő időszakra szóló hosszabbítását már nem támogatja.
Ez előre vetíti, hogy a tagállami mentességek 2020. június 1-jétől megszűnhetnek, és a vezetési és pihenőidők szabályaiban ismét az 561/2006/EK rendelet alaprendelkezései lesznek érvényben.

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ