Cím: 1215 Budapest, Árpád utca. 1.
Fax: 06 (1) 425-2078
Telefon: 06 (1) 425-2078
Hirek Nostalgia

Híreink

Köszönetet és tiszteletet érdemelnek a járművezetők akik a rendkívüli helyzetben az emberek ellátásának biztosításáért dolgoznak

2020.03.21.
Kommentek ()

„Köszönetet és tiszteletet érdemelnek a járművezetők, akik a közúti szállításban, különösen a nemzetközi forgalomban végzik a folyamatos áruellátáshoz nélkülözhetetlen feladataikat” - fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szombati közleményében.

A közleményben emlékeztettek, az Operatív Törzs korábban döntött arról, hogy az Olaszország területéről érkező, ezért hatósági házi karanténba utalt, de a fertőzés jeleit nem mutató járművezetők, az indokolt elővigyázatossági követelmények betartása, és a hatóságok értesítése mellett munkába állhassanak. 

„Arra kérjük a járványügyi hatóságokat, hogy a házi karantén alóli mentesítő nyilatkozat beérkezésének rögzítése után a lehető leghamarabb küldjenek válasz e-mailt vagy papíralapú érkeztetési visszaigazolást a gépjárművezetőnek, amellyeligazolni tudja nyilatkozata beküldését. Ezenfelül a karantén alól mentesített gépkocsivezető adatait továbbítsák a rendőrségnek, hogy a legközelebbi határbeléptetéskor az adott személy már ne szerepeljen a hatósági karanténra kötelezettek listáján”  - jelezte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének felvetései alapján. Az államtitkár arra is kitért, hogy sokkal nagyobb megbecsülés illeti meg a gépjárművezetőket a rendkívüli helyzetben mutatott hozzáállásukért. 
„Sajnos a gépkocsivezetők környezete egyre türelmetlenebbül, olykor kirekesztő módon lép fel velük és családtagjaikkal szemben. Pedig ezek az emberek elismerést érdemelnek, hiszen helyt állnak a járványhelyzet kellős közepén is, és azért dolgoznak, hogy a magyar üzletek és magyar vásárlók ellátása biztosított legyen”  - fogalmazott Schanda Tamás.

Koronavírus: újabb könnyítés a közúti fuvarozásban, ideiglenesen módosulnak a vezetési és pihenőidők

2020.03.20.
Kommentek ()

Magyarország hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnál arról, hogy az uniós rendelkezésekben biztosított lehetőséggel élve, más tagállamokhoz hasonlóan átmeneti kivételeket alkalmaz a vezetési és pihenőidő szabályok terén. A felmentés alapján a 2020. március 21. és április 19. között időszakban nőnek a teherautó- és buszsofőrök számára előírt maximális vezetési- és csökkennek a minimális pihenőidők.

 Az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások súlyosan megnehezítik, sok esetben ellehetetlenítik. Járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyhassák az ország területét.

 A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre. Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik. Ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára, a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken. A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. A visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról.

Budapest, 2020. március 20.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről.

2020.03.19.
Kommentek ()

 

Március 18-án, a veszélyhelyzet kihirdetését után egy héttel a kormány a járványügyi és egészségügyi rendelkezéseket követően gazdasági kérdésekben is fontos döntéseket hozott, melyek megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 47. számában az 1462. oldalon  47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet
"A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről."

A kormányrendelet vállalkozóinkat érintő legfontosabb rendelkezései a következők:

 

 • Minden vállalkozás és magánszemély a veszélyhelyzet fennállása alatt, a hiteleiből, kölcsönszerződéseiből ill. pénzügyi lízingszerződéseiből
  eredő tőke-, kamat- ill. díjfizetési kötelezettsége teljesítésére év végéig  fizetési haladékot kap. A fizetési moratórium időtartamát a Kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje ill. a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium
  idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés év végéig meghosszabbodik. Ezeket a rendelkezéseket a március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

 

·                              A 2020. március 19-én követően megkötött szerződések alapján felvett fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki
          alapkamat 5 %-al növelt mértékét.

 

 • A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatási szektorokban a munkáltatók 2020. március, április, május és
  június hónapokban mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, és ezekben a szektorokban a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni azzal, hogy annak havi mértéke nem
  haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 Ft-ot. A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek június 30-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
 • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról
  és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól június 30-ig mentesülnek.

 

·                   Döntések születtek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is azzal a céllal, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben
           meg tudjanak egyezni
egymással.

   

 

         A Kormányrendelet letölthető az alábbi linkről: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK20047.pdf
         Forrás: Magyar Közlöny, MKFE

 

 

 

 

 

 

          

 

<!-- [if gte mso 10]>

Koronavírus tájékoztató oldal

2020.03.18.
Kommentek ()

Tisztelt Tagjaink!
Köszönjük a folyamatos megkereséseket, érdeklődést a veszélyhelyzet aktuális információi iránt.
Forrásaink többek között: ITM, MKFE, MKIK, MTI,  NiT Hungary, Núsz Zrt, VOSZ és természetesen az úton lévő tagvállalkozásaink gépkocsivezetői.

AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT HIVATALOS,KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL:koronavirus.gov.hu

 

Árufuvarozás tekintetében hozott döntések melyeket figyelembe kell venni a Koronavírus járvány idején!

2020.03.15.
Kommentek ()

Magyar állampolgárságú járművezetők esetén a COVID-19 (Koronavírus) fertőzés gyanújának megállapítása esetén a járművezető kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

Amennyiben a veszélyeztetett területről érkezik a járművezető és a COVID-19 fertőzés gyanúja nem állapítható meg, úgy az áru lerakását elvégezheti, ezt követően köteles lakóhelyén vagy tartózkodási helyén otthoni járványügyi megfigyelésnek (a továbbiakban: hatósági házi karantén) alávetni magát 14 napra.

A magyar járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsivezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit és ezt munkáltatója is így ítéli meg.

Fentiek teljesülése estén is csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt karantén helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot értesíti, (határozatot hozó járási hivatal) és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagyja el.

Forrás: ITM

Folyamatosan frissülő információk:

koronavirus.gov.hu

 

Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System

Ellenőrző kód

Kép újra töltése
Írja be a fenti betűket:
Híreink - FUVOSZ